Laatste nieuws

Verschil ps4 slim en pro

Het verschil tussen PlayStation 4, PlayStation 4 Pro en PlayStation 4 Slim word hieronder aangegeven.

Sony kondigde in het jaar 2016 twee nieuwe versies van de PlayStation 4 aan. De PlayStation 4 Pro en de PlayStation 4 Slim. De eerste een krachtigere console met betere hardware en de tweede een slim makeover van de huidige PS4. De PS4 Pro zal naar verwachting 10 november 2016 op de markt komen en rond de 400 euro gaan kosten. De PS4 Slim heeft 15 september als releasedatum en zal naar verwachting rond de 300 euro gaan kosten. Hoog tijd om de nieuwe consoles onder de loep te nemen en te vergelijken met de huidige PlayStation 4. Want, welk model moet je nou kopen? En zijn ze daadwerkelijk beter dan de normale PlayStation 4? Wij leggen het verschil uit, geven een analyse van beide nieuwe consoles en vergelijken hem met het huidige aanbod.

Verschil PS4, Pro en Slim

Deze tabel geeft alvast een handig overzicht met verschillen in prijs, releasedatum en mogelijkheden tussen de huidige PS4, de Pro en de Slim uitvoering. Verderop lees je meer.

PS4PS4 SLIMPS4 PRO
Releasedatum 29-Nov 2013 15-Sep 2016 10-Nov 2016
4K GamingNeeNeeJa
4K Media StreamingNeeNeeJa
4K Blu-ray Nee Nee Nee
HDR Ja (via firmware update) Ja (via firmware update)Ja
PlayStation VR compatibelJaJaJa
Ps4-Slim-Pro
Ps4 Slim Pro

PlayStation 4 Slim

De PlayStation 4 Slim is de kleinere en lichtere versie van de gewone PlayStation 4. Net als vorige generaties heeft Sony er voor gekozen om een Slimline versie uit te brengen van de huidige console. Toch zijn er enkele verschillen. De console heeft zoals hierhoven te zien is een ander design. Hij is een derde kleiner dan de gewone PS4 en heeft een glimmend PlayStation logo in het midden van de console. Ook is de bekende lichtstreep die de status van je PS4 aantoonde verdwenen. Deze is vervangen voor een klein lampje naast de aan/uit knop. 

PS4 Slim = PS4 Lite?

De Playstation 4 Slim is op minder stroomgebruik na precies dezelfde console als de gewone PlayStation 4. Het is dus geen Lite versie van de huidige console, qua specificaties kan hij namelijk hetzelfde als de normale PS4. De Slim uitvoering is dus enkel gericht op een fysieke verbetering. Om een duidelijk beeld te krijgen van de looks van de PS4 Slim kun je hier een unboxing video kijken. In deze video zie je hoe de PS4 Slim uitgepakt wordt en krijg je gelijk een duidelijke eerste indruk!

PlayStation 4 Pro

De echte verschillen zijn te vinden tussen de PlayStation 4 Pro en de normale PS4. Het nieuwe paradepaardje van Sony biedt meer mogelijkheden en richt zich op verbeterde gameprestaties, 4K beeld en HDR-gaming. Ben jij altijd opzoek naar het nieuwste? Wil jij het meeste uit je gameervaring halen? Dan is de PS4 Pro op dit moment waarschijnlijk de beste optie. Vergeleken met de Slim is de PS4 Pro de uitgebreidere optie. 

Rekenkracht

De PlayStation 4 biedt meer rekenkracht. Veel processen zijn flink opgekrikt of zelfs verdubbeld. Zonder in technische termen te gaan praten betekend dit dat er meer vermogen beschikbaar zal zijn om games te draaien. Het gevolg hiervan is dat de games vloeiender zullen spelen en zelfs speelbaar zullen zijn in een 4K resolutie. 

Verschillen in Uiterlijk

De PlayStation 4 Pro heeft een duidelijk verschil in uiterlijk ten opzichte van het oude model. De console bevat namelijk een extra laag. De PS4 Pro heeft drie lagen waardoor de console groter oogt dan zijn voorganger. Toch is het uiteindelijke verschil maar 2 centimeter in zowel de breedte als de hoogte. 

Het grootste verschil zit hem in de achterkant van de console. De PS4 Pro bevat een extra USB 3.0 poort. Waar deze voor gaat dienen is nog niet duidelijk, maar de geruchten gaan dat deze USB poort speciaal is toegevoegd voor de aansluiting van de Virtual Reality hardware. Ook bevat de Pro een HDMI 2.0 poort. Deze poort maakt het mogelijk om 4K resoluties door te sturen naar de TV.  

ps4 achterkant
ps4 achterkant
PS4 Pro nadelen

Ondanks alle pracht en praal heeft de PS4 Pro duidelijke nadelen. Zo heeft de console wel de mogelijkheid tot 4K gaming maar daarvoor zul je als gebruiker een 4K televisie moeten aanschaffen. 4K televisies zijn nog niet de norm en daardoor een dure investering als je maximaal wilt genieten van de mogelijkheden van de PS4 Pro. 

Een tweede nadeel is de ondersteuning vanuit ontwikkelaars. Ontwikkelaars moeten uitgebrachte games namelijk laten beschikken over zogenaamde pro-settings. Zonder deze settings zal de game enkel een ‘normale’ PS4 game zijn. De game zal dan hetzelfde werken op zowel de Slim, Pro als de gewone PS4. 

Er is tot nu toe een klein lijstje games bekend die zeker Pro-Settings ondersteunen. Dit lijstje is tot nu toe alleen nog niet uitgebreid genoeg. Naar verwachting zullen er steeds meer games bijkomen.

 • Abzu
 • ARK: Survival Evolved
 • Arizona Sunshine (VR)
 • Assassin’s Creed Origins
 • Assassin’s Creed Syndicate
 • Assassin’s Creed: The Ezio Collection
 • Batman: Return to Arkham
 • Battleborn
 • Battlefield 1
 • Batman: Arkham VR
 • Call of Duty: Black Ops 3
 • Call of Duty: Infinite Warfare
 • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
 • Deus Ex: Mankind Divided
 • Dishonored 2
 • FIFA 17
 • FIFA 18
 • For Honor
 • Horizon Zero Dawn
 • Killing Floor 2
 • Mass Effect Andromeda
 • Rise of the Tomb Raider
 • Spider-Man
 • Watch Dogs 2

Een Nieuw tijdperk voor PS4 gaming

Virtual Reality

De VR-Headset wordt op elke versie van de PS4 gereleased. Dit betekent dat het niet de bedoeling kan zijn dat de VR-set niet zal werken op de huidige Playstation 4 consoles. Wel is bekend dat door de extra rekenkracht van de PS4 Pro VR games nét wat beter tot hun recht zullen komen. De VR ervaring zal realistischer zijn en zal meer detail bevatten. Het blijft nog even gissen wat VR precies gaat toevoegen aan de PS4 ervaring. Wel lijken deze geruchten duidelijk te maken dat de PlayStation 4 Pro op het gebied van nieuwe ontwikkelingen de toekomst heeft. 

Dualshock 4 controller ook veranderd!?

Naast nieuwe consoles heeft Sony de DualShock 4 controller ook onder handen genomen. De PS4 controller bevat nu meer grijze tinten dan zijn voorganger. Ook de touchpad, het middenstuk van de controller heeft nu een lichtstreep. Deze lichtstreep zal net als de lamp op de achterkant statussen aangeven van de controller. Kleine veranderingen in het uiterlijk die de game ervaring nét dat beetje extra zullen geven.

Conclusie

De oude PlayStation 4 heeft wat ons betreft nog lang geen bejaarde leeftijd niet bereikt. Nieuwe games blijven speelbaar op de huidige console en qua specificaties zal de PS4 gelijkwaardig zijn aan de Slim uitvoering. Ook zullen er geen games uitkomen die enkel geschikt zijn voor de PS4 Pro waardoor de PS4 pro geen Must Buy zal zijn voor de meesten. De PS4 Pro is grafisch dan wel krachtiger en zal ondersteuning bieden voor 4K gaming, maar dit lijkt tot nu toe nog niet genoeg om veel gamers te overtuigen. Doordat een 4K televisie nodig is om optimaal te genieten van de nieuwe functies van de PS4 Pro is de drempel voor veel waarschijnlijk nog te hoog. Het feit dat ontwikkelaars nog niet in grote getalen Pro-settings toevoegen aan hun games duidt erop dat het nog even zal duren voordat de PS4 Pro volledig geaccepteerd zal worden door de gemiddelde gamer. 

Het lijkt er dus op dat je nog prima uit de voeten kunt met een normale PlayStation 4.

Delen aub.

Wat je misschien ook leuk vind ?

Geef een reactie